Šiaurės šalių literatūros savaitė Vaižganto progimnazijoje

Šiaurės šalių literatūros savaitė Vaižganto progimnazijoje

Lapkričio mėnesį į Lietuvą atkeliauja Šiaurės šalių  literatūros savaitė. Tai jau trečią dešimtmetį vykdomas kultūros projektas, kurio tikslas yra puoselėti garsinį skaitymą, supažindinti su Šiaurės šalių kultūra, Šiemet Šiaurės šalių literatūros savaitė kvietė vaikus ir suaugusius į garsinio skaitymo renginius svajonių ir ilgesio tema. Daug dėmesio buvo skirta ir Baltijos jūros viduryje esančioms Alandų saloms, švenčiančioms 100 metų autonomijos sukaktį.

Vaižganto progimnazijoje ši savaitė jau tapo tradicine .Knygos ir šviesos  šventė prasidėjo 4 b klasėje. Mokiniai susidomėję klausėsi pasakojimo apie Alandų salas – Baltijos jūros viduryje esančią salų šalį, kurioje gyveno ir už Švedijos karaliaus ištekinta Kotryna Jogailaitė. Vaikams patiko ir bibliotekininkės skaitoma ištrauka iš norvegų rašytojo Klauso Hagerup knygos „Mergaitė, norėjusi išgelbėti knygas“. Tęsdami pažinti su Alandų salomis, mokiniai paruošė pateiktis ir  stendinius pranešimus. Bibliotekininkė aplankė ir pailgintos dienos grupės vaikus. Mokiniai klausėsi pasakojimo  apie Muminuko Gimtadienį Smagiai padiskutavę ir pasidalinę įspūdžiais, kartu su  mokytoja I.Kareiviene piešė Muminuko Gimtadienio tortą. Garsinio skaitymo pamokos ir pažintis su Alandų salomis vyko ir 3a,b ir 4a klasėje. Ypač nustebino  3 b klasės mokiniai, kurių didžiausia svajonė  – nugalėtas corona virusas ir jiems niekada nereiktų eiti į nuotolinį mokymą. Po susitikimo mokiniai piešė tai, kas labiausiai jiems įstrigo  iš skaitytos ištraukos.

Tokie susitikimai ir pažintys su Šiaurės šalių literatūra skatina domėtis kitų šalių literatūra ir kultūra, plečia akiratį, kviečia skaityti knygas, kurios yra neišsenkantis žinių ir šviesos šaltinis!

 

Daiva Gaivelienė, progimnazijos bibliotekininkė

Skip to content