PUG ,,Bitutės“ duonos kelias

PUG ,,Bitutės“ duonos kelias

H.K.Anderseno Coliukei užteko pusės grūdo per dieną. PUG ,,Bitutės” ugdytiniai nusprendė pasidomėti, koks tas grūdas gali būti.

Pirmiausia vaikai ištyrinėjo miežių ir avižų varpas. Tuomet jas ,,iškūlė”. Žinoma, pirštukais, spragilų juk neturi. Grūdus apžiūrėjo, trynė pirštukais, net ragavo. Vėliau visi suskaičiavo po 10 grūdelių -visas 100! Vienas berniukas paskaičiavo – jų Coliukei grūdelių užtektų net 200 dienų. Ar žinote, kiek sveria 100 grūdelių? Tik 5 gramus – kiek ir cukraus šaukštelis.

Įsivaizduodami, kad gyvena tūkstantmečiu anksčiau, grūdus mažieji bandė sumalti. Jei girnelių nėra, tenka  naudotis grūstuve. Sunkus darbas. Vėliau mokytoja parodė, kaip galima malti elektriniu smulkintuvu. Visi nusprendė- reikia malūno. 

Taip pat vaikai tyrinėjo avižas, grikius, ryžius, lęšius, perlines ir manų kruopas, miltus, pasakojo, kokius patiekalus iš jų gamina, valgo. Keletas mažųjų bandė miltus sijoti- tai lengviausias darbas. Visi pasvajojo, jog būtų smagu pamatyti,  kaip tie grūdai sudygsta ir auga. Pasėjo, stebės,  kaip iš grūdo augalėlis išauga.

Taip vaikai susipažino su duonos keliu, ragavo skirtingų rūšių duoną. Pasvajojo, galbūt,  kuris taps kepėju?!

 

Jurgita Bačanskienė, priešmokyklinio ugdymo mokytoja

Skip to content