Septintokų išvyka į Vilnių

Septintokų išvyka į Vilnių

Gruodžio 14 d. 7b klasės mokiniai kartu su klasės auklėtoja Jūrate ir dailės mokytoja Irina vyko į edukacinę – pažintinę ekskursiją į Vilnių.

7-okai nekantravo susipažinti su žiemiška ir kalėdine nuotaika spinduliuojančia sostine. Mokiniai lankėsi Televizijos bokšto viduje įrengtoje apžvalgos aikštelėje, nuo kurios atsiveria nuostabi Vilniaus panorama. Vėliau patraukė į Katedros aikštę, kurioje visus žavėjo unikali Kalėdų eglė, o prieiti arčiau viliojo spalvingas Kalėdų miestelis. Pasivaikščioję jaukiomis senamiesčio gatvėmis 7-okai patraukė Vilniaus Šv. Stanislovo ir Šv. Vladislovo arkikatedros bazilikos link, kur mokinių laukė įdomi edukacija Vilniaus Katedros požemiuose „Archeologiniai požemių tyrinėjimai“. Idėja aplankyti Katedros požemius labai intrigavo, juk mokiniai turėjo atsidurti paslaptingoje, daug istorijų saugančioje, praeivių nematomoje pastato dalyje. Bažnytinio paveldo muziejaus edukatorė papasakojo ir pademonstravo Katedros pastato kaitą. Vėliau mokiniai galėjo patyrinėti kriptose įrengtas ekspozicijas, kurios leido susipažinti su senosiomis laidojimo tradicijomis, archeologiniais radiniais, net karališkais atributais. Taip pat mokiniams pavyko išvysti romantiškomis istorijomis apipintos LDK kunigaikščio, Žygimanto Augusto mylimos žmonos Barboros Radvilaitės laidojimo vietą. Mokiniai turėjo galimybę pamatyti ir kapitulos kriptoje saugomą žymiausio LDK valdovo Vytauto Didžiojo palaikams skirtą sarkofagą. 7-okai buvo nustebinti galimybe patiems tapti archeologais. Mokiniai specialiais įrankiais kasinėjo paruoštus „kultūrinius sluoksnius“, kuriuose laukė ne vienas įdomus radinys. Drauge aiškinosi, ką surasti daiktai gali pasakyti apie Katedrą, jos požemius ir Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje gyvenusius žmones. Visi buvo sužavėti! Juk tai puiki galimybė ne tik išgirsti istorinius faktus, archeologinius atradimus, bet ir prie jų ,,gyvai“ prisiliesti.

Septintokai džiaugėsi galimybe keliauti ir pažinti Vilnių. Laikas prabėgo akimirksniu, bet įgytos žinios netradicinėse aplinkose bei patirti įspūdžiai liks ilgam.

 

 

Jūratė Norkienė, 7b klasės auklėtoja

Skip to content